Bemiddeling bij scheiding impliceert dat je samen met je partner alle beslissingen neemt over alle praktische zaken. Bij scheidingsbemiddeling zitten jullie als onderhandelaars rond de tafel, bijgestaan door de scheidingsbemiddelaar die de communicatie in goede banen leidt. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de rechter en hou je het recht in eigen handen. Je spreekt samen af wat het beste is in jullie situatie, voor jezelf en je kinderen.
Waarom scheiden via scheidingsbemiddeling?
Getrouwd of niet: als je gaat scheiden moet er altijd een hele hoop geregeld worden. Dit is een hele evenwichtsoefening, zeker op zo’n emotioneel moment in je leven. Er dient bijvoorbeeld nagedacht worden over een goede verblijfsregeling voor de kinderen. Maar scheiden brengt nog vele andere vragen met zich mee: Wat moet er met het huis gebeuren? Hoe moet het financieel verder? Hoe zit de fiscaliteit in elkaar bij een scheiding? en eventueel: Wat moet er met de zaak gebeuren ?
Via de scheidingsbemiddeling vinden jullie de juiste antwoorden in de gegeven specifieke omstandigheden. Wij bewaken tijdens het bemiddelingsproces het evenwicht en zorgen voor een efficiënte aanpak. Je krijgt de beste oplossing op maat, je kiest deze oplossing immers helemaal zelf. Je komt zelf met ideeën & suggesties, je drukt uit wat belangrijk voor je is. Als jullie echt geen idee hebben, dan toveren wij onze ervaring uit onze hoed. Op deze manier scheiden is een creatief proces waarbij oplossingen gevonden worden door de dynamiek van de interactie.
Heel belangrijk bij scheiden en zeker bij een echtscheiding is dat alles op een wettelijke manier op papier komt te staan. Wat je afspreekt kies je zelf, de vorm van de overeenkomst, daar ondersteunen wij, want dat is aan strikte wetgeving onderhevig. Als alle regelingen zijn afgesproken maken we een overeenkomst op. Eens die helemaal jullie akkoord meedraagt, maken we ook het verzoekschrift op, halen jullie alle nodige officiële documenten bij het gemeentehuis en wordt er getekend. Dan legt Jan het volledige dossier neer op de rechtbank waarna jullie worden uitgenodigd om te komen tekenen.
Wanneer een scheidingsbemiddelaar ?
Omdat bemiddeling een “zachte” vorm van uit elkaar gaan is, is het zeker in onderstaande omstandigheden aan te raden om een bemiddelaar onder de arm te nemen:
- Als je kinderen hebt
- Als je je relatie op een goede manier wil afronden en elkaar nadien nog onder ogen wil komen
- Als je positief bent ingesteld en op een goede manier verder wil met je leven
- Als je er samen wil uitkomen
- Als je ervan houdt beslissingen in eigen hand te houden
- Als je zelf veel negatieve energie, tijd en geld wil besparen
- Als je geen zin hebt in een vechtscheiding