Alle antwoorden hieronder op de vraag “wat met het huis bij echtscheiding?”, gelden zowel voor gehuwden als voor samenwonenden. Enkel de beschrijvingskosten bij overname kunnen verschillen, vraag ons gerust naar meer uitleg hieromtrent.

Hebben jullie ook een huis samen ?
Al enig idee wat jullie daarmee gaan doen ?

Hier volgen de 3 opties die je hebt om een regeling voor het huis op te stellen.  De details hiervan vullen jullie zelf creatief in.

  • Je stelt jullie huis te koop.
  • Eén van jullie neemt het huis over.
  • Het huis blijft in onverdeeldheid.

Huis te koop wegens scheiding

Bij een verkoop van jullie huis moet er over volgende details nog verder worden nagedacht:

  • Wie mag er blijven wonen tot aan de verkoop tegen welke voorwaarden?
  • Wie blijft de lening verder afbetalen tot aan de verkoop en hoe doen jullie dit concreet?
  • Wat wordt er afgesproken met betrekking tot de nutsvoorzieningen (water, elektriciteit,…)?
  • Wat gebeurt er als er nog grote onderhoudskosten zouden zijn voor de verkoop?
  • Wat doen jullie met de brandverzekering en de onroerende voorheffing?
  • En vooral: wat gebeurt er met het saldo van het geld (hetgeen er nog overblijft nadat de lening is afbetaald)?

Huis in onverdeeldheid houden

Als je vindt dat je kinderen in het ouderlijk huis moeten kunnen blijven wonen, maar geen van beiden is voldoende kapitaalkrachtig om het huis in te kopen, dan kunnen jullie overwegen om het huis in onverdeeldheid te laten.

Dit houdt in dat jullie beiden samen eigenaar blijven van het huis, tot aan de verkoop later.  In dit geval spreken jullie duidelijk een periode af (in de praktijk is dit dikwijls ’tot de kinderen zijn afgestudeerd’). Wie mag er blijven wonen, wat met de lening, de nutsvoorzieningen, onroerende voorheffing, brandverzekering, wat met werken aan het huis, is er een woonstvergoeding verschuldigd, allemaal knopen die jullie zullen doorhakken. Alles wordt goed doordacht, doorgesproken, onderbouwd en getoetst of dit wel tegemoet komt aan jullie werkelijke noden.  Ik gebruik regelmatig de vraag ‘en wat als…’ om af te toetsen of jullie afspraken de werkelijkheid kunnen weerstaan.

Ook bepalen jullie wat er gaat gebeuren met het huis op het moment dat de onverdeeldheid stopt.  Koopt één van jullie het dan in, of gaat het de verkoop in? Ook de manier waarop een prijs wordt bepaald, wordt afgesproken.  Niet hoeveel, maar welke parameters jullie zullen hanteren op het moment van overname of verkoop wordt ook vastgelegd. Zie ook de pagina met de wetgeving rond onverdeeldheid woning.

Eén van jullie neemt het huis over

De eerste oefening die jullie dan maken is overeenkomen hoeveel het huis waard is, dus van welk bedrag dat we vertrekken om te berekenen hoeveel de opleg zal zijn.  Dit is de basis van een goede overeenkomst voor overname, neem hiervoor zeker de tijd.  Ik raad je aan om te rade te gaan bij een notaris in de buurt, die kent de echte verkoopprijzen.  Makelaars gebruiken soms andere normen dan de werkelijke verkoopprijs. Hun eigen commissie is immers ook afhankelijke van de prijssetting en misschien wil de makelaar jou wel over de streep trekken om met hem in zee te gaan en zet hij de prijs aantrekkelijk hoog. De werkelijke verkoopprijs is de prijs die je krijgt bij verkoop en die zal je dus niet weten als één van jullie beide het huis inkoopt.  Op een bepaald moment hakken jullie de knoop door, wat voor jullie het juiste bedrag is om van te vertrekken om de opleg te berekenen.

Van dit basisbedrag wordt het openstaand saldo van de lening integraal afgetrokken, dan heb je het bedrag dat verrekend dient te worden. Ruwweg is het dit bedrag gedeeld door twee waarmee je de opleg bekomt. Wel moet nog rekening gehouden worden met eventuele inbreng van eigen vermogen bij de aankoop van het huis.

Diegene die het huis overneemt, neemt ook de lening over (meestal gaat dat toch zo) en die dient dan bij de bank ontlasting (décharge) te vragen van het hypothecair krediet ten gunste van de andere.